Oavsett om man är helt ny eller har lite mer erfarenhet så behöver det varken vara svårt eller komplicerat att hänga upp en taklampa. För att veta var man ska placera lampan så är det lättast att utgå ifrån var man tänkt befinna sig.
Innan man börjar med inkopplingen av kontakten till lampan är det viktigt att se till så strömmen är helt avstängd. Finns det redan en lampa som hänger på den platsen, så är det lättast att tända ljuset på den lampan och sedan stänga av strömmen till rätt rum genom elcentralen/proppskåpet. Viktigt är att se till att strömmen inte sätts på medan man arbetar med belysningen. Finns det ingen lampa att tända eller släcka innan, så är det lättast att direkt stänga av strömmen till hemmet eller tänkt plats från början.
Att sedan hänga lampan på plats behöver inte heller vara svårt. Det görs oftast genom en så kallad upphängningsbygel för lampsladd. Sladden träs igenom bygeln och hängs sedan med en ögla över kroken i taket.
När man till slut hängt upp sin taklampa vill man troligen inte ha en onödig sladd som hänger; detta är ju inte särskilt fint. Det är då enkelt att använda sig av sladdkåpan som följer med de flesta lampor. Det finns flera olika modeller av kåpan som gör jobbet lite enklare för upphängningen. Antingen en mjuk modell som man enkelt kränger över sladdarna som man önskar dölja, eller en modell med skruvfunktion. Här används kroken i taket som motvikt medan kåpan skruvas mot taket och på så sätt bestämmer man höjd på lampan – den hålls på plats och inga sladdar syns.
Om man däremot vill att lampan ska hänga någon meter från kontakten kan man fästa den hängande sladden i taket med en självhäftande kabellist. På så vis görs inga onödiga hål i taket och lampan är enkel att ersätta eller ta ned vid behov.