Har du funderat på att skaffa dig en ny bänkskiva till köket? Då har du antagligen redan kikat runt för att se vad marknaden har att erbjuda. Det finns mängder med material att välja mellan till en bänkskiva, men ett av de vanligaste och mest populära är att satsa på granit. Enkelt förklarat så är granit en typ av natursten som, till skillnad från t.ex. marmor, är mycket hård och tålig. Materialet har många fördelar, vilket gör det utmärkt för just kök och allt vad det innebär.
Många fördelar med granit
Det finns många orsaker till varför människor väljer att ha just bänkskiva granit. Granit är mycket hållbart och är dessutom väldigt enkelt att rengöra. Många andra typer av natursten kan t.ex. inte hantera rengöringsmedel som är sura eller rengöringsmedel som innehåller citron och syra. Granit är alltså en av få naturstenar som faktiskt klarar av detta, så att ta bort fläckar och smuts är alltså inget problem. En annan stor fördel som granit har är att det är mycket värmetåligt. Stenen klarar av att hantera temperaturer upp till hela 600 grader.
Skötselråd
Med det sagt betyder det dock inte att granit kan hantera allt som kommer i dess väg. Även om bänkskivan kan tåla hög värme är det alltid bäst att använda grytunderlägg för att skydda stenen. Detsamma gäller för repor. Även den hårdast sten kan få repor på sig och för att undvika detta är det inget mindre än en skärbräda som du ska ha nära till hands. Att arbeta direkt på bänkskivan kan över tid orsaka fläckar som inte går att få bort. Granit är inte lika poröst som marmor, men om man låter matrester och spill ligga kvar för länge så kan detta naturligtvis även tränga in i stenen tids nog. Ta bort fläckarna så fort du kan för att undvika detta.