Om du ofta är bortbjuden till folk eller sneglar i inredningsmagasinen med jämna mellanrum, kommer du förmodligen se hur bänkskivorna utgör en avgörande del av köksinredningen. Den spelar inte längre en biroll, utan har numera tagit på sig huvudrollen när en köksrenovering står för dörren. Men vilka typer av bänkskivor kan man skymta och vilket material gör sig bäst?
Tunna bänkskivor – en ihållande trend 2019
De tunna bänkskivorna har funnits med en bit på vägen och trenden tycks hålla i sig även detta år. Materialet i de tunnare skivorna ska helst vara i t.ex. silestone – en komposit som påminner om ett stenliknande utseende. Många som tycker om sten men anser att det är alldeles för påkostat och underhållskrävande, kan istället köpa silestone som ligger mycket nära verklighetens sten.
Marmor – trots underhåll är det en älskad produkt
Det råder många delade meningar om marmorbänkskivan, dels för att den kräver omsorg och dels för att den är så påkostad. En del klär in hela köket i marmor, från bänkskivor till köksö, men vill du få det lite mer sparsmakat, så kan du välja ett område och ta ett annat material i resten. Fördelen med marmor är att det är en tidlös klassiker som alltid går hem.
Trä – hugget som stucket
Den klassiska träbänkskivan kommer förmodligen aldrig att gå ur tiden. Massivt trä är lite känsligare men ack så vackert. Är du däremot den praktiska typen, så satsa på laminat. Den är mycket slittålig och oöm. En trendig variant i bänkskivor under 2019 kommer att vara huggkubben som kommer i flera tjocklekar. Det är oerhört charmigt och ger karaktär till ditt kök.
Välj material utifrån behov
Det kan vara lockande att falla för en dyr och känslig bänksskiva bara för att man förälskar sig i designen. Men avskyr du köksarbete i vardagslag och ryser vid blotta tanken på underhåll, ska du tänka i andra banor. Arbetar du mycket på bänken måste materialet vara slitstarkt. Har du skivan för servering och uppläggning, kan du satsa mer på designaspekten.